En elefanthue

Moensterbryders elefanthue4

Min mor kan ikke ret godt lide at gå med hue. Og hun kan heller ikke lide at gå med pandebånd. Så hele min barndom har hun gået tur i sneen eller stået på langrendsski med en skrigende pink elefanthue.
I år drager hun igen mod de norske løjper men denne gang havde hun taget en beslutning om, at det skulle være uden farven pink. Derfor bad hun mig om at hækle hende en ny, og det kom der en varm, grå hætte ud af. Jeg er selv ret godt tilfreds med resultatet – blandt andet fordi man selv kan justere, hvor tæt den skal sidde om ansigtet og i halsen.

Moensterbryders elefanthue5moensterbryders elefanthue 9

Værd at vide:

  • Jeg har brugt 170 gram “Stefanie”-garn fra Netto, som består af 70% uld, 30 % polyamid og som har en løbelængde på 81 m. pr. 50 g. Der skal altså bruges 4 nøgler.
  • Jeg har brugt nål str. 5.
  • Der skal desuden bruges to knapper – en pynteknap til ydersiden og en lille knap til indersiden, som kan klemmes ind mellem maskerne.
  • Huen er hæklet i vævehækling, som dannes af skiftevis en fastmaske og en luftmaske.

Moensterbryders elefanthue2Fremgangsmåde:

  • Huen hækles oppefra og ned, så man selv kan justere længden undervejs. Du kan følge fremgangsmåden på disse billeder:

moensterbryders elefanthue 10

 

  • Først skal der hækles to skæve firkanter, der skal danne elefanthuens top, så den følger hovedet. Disse hækles efter dette diagram, som viser, at der hækles frem og tilbage i skiftevis fastmasker og luftmasker, men at der i “start-enden” skal udvides med “1 fm, 1 lm, 1 fm” i sidste lm.
  • moensterbryders elefanthue 11
  • Når firkanterne har 18 rækker, så hækles de sammen spids mod spids, som vist på billedet herover. Derefter hækles mønsteret frem og tilbage (uden udvidelser) indtil huen har den ønskede længde. Man kan med fordel sy huen sammen ovenpå hovedet, inden den er hæklet færdig, så man kan prøve den på undervejs.
  • Når huen går til under hagen, så udvides den ene side med 8 luftmasker, for at danne “flappen til knappen”, og mønsteret hækles derefter frem og tilbage ind til huen har den helt rigtige længde.
  • Til allersidst klippes et stykke garn som stikkes gennem huens flap, og på den ene side trækkes pynteknappen på garnet, og på den anden side trækkes en lille knap, der kan klemmes ind mellem huens masker. På den måde kan den lille knap sættes ind, lige hvor man har lyst, så man selv kan justere, hvor tæt huen skal sidde omkring ansigtet og omkring halsen.

Moensterbryders elefanthue6 Moensterbryders elefanthue7

Og når du så har fået den varme hue på, så kan jeg godt anbefale Kongelundsskoven i snevejr.

Moensterbryders elefanthue1

 

Reklamer

2 thoughts on “En elefanthue

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s