En grå trøje

MoensterbrydersTrøje MoensterbrydersTrøje3

Design: Maria Buck Jensen
Fotos: Kasper Steen Nørgaard

Selvom jeg efterhånden har hæklet en del tøj til mig selv, så synes jeg stadig, at det er hamrende grænseoverskridende at skulle tage det på ud af døren. Jeg vender og drejer mig foran spejlet, mens jeg gentager det samme spørgsmål, “Er den meget grim?”. Min kæreste svarer igen og igen, at nej, den er ikke grim, men det er sjældent, at han får mig overbevist, så det ender ofte med, at jeg ligger det ind bagerst i skabet. Når jeg så finder det hjemmehæklede tøj et par måneder senere, så kan jeg pludselig se det med friske øjne – og endelig tage det i brug.
Jeg har tænkt meget over, hvorfor det mon er sådan, og jeg tror, det er ligesom når man siger det samme ord så mange gange, at det mister sin betydning. Hvis man virkelig gransker over et ord – f.eks. kniv – så kan det komme til at lyde helt forkert og underligt. Ligesom, at man kan kigge på et ord så længe, at man bliver i tvivl om, om det er stavet rigtigt. Sådan har jeg det med det tøj jeg hækler. Efter at have arbejdet på det i månedsvis, så stirrer jeg mig blind på det.

Alligevel er jeg ret glad for min nye grå trøje, og jeg har faktisk allerede vovet mig ud af døren med den nogle gange. Heldigvis har den kun scoret komplimenter.

MoensterbrydersTrøje8

Værd at vide:

 • Jeg har brugt 423 gram garn, altså næsten 9 nøgler Yorkshire BC Garn i 100% uld med en løbelængde på 225 m. pr. 50 gram.
 • Jeg har brugt nål 4 (ribkanter ved håndled og hofter er lavet med nål 3)
 • Trøjen er hæklet fra halsen og ned i vævehækling.

Fremgangsmåde og rækkefølge

MoensterbrydersTrøje11

Trøjen er hæklet fra halsen og ned, og det er en supergod måde at hækle en trøje på, da man let kan prøve den på, så man undervejs kan beslutte sig for længden på både torsoen og på ærmerne. Både i forhold til design – men også i forhold til mængden af garn man har tilbage.

Som billederne viser har jeg først hæklet halsen som en firkant, foldet den på midten og så hæklet torsoen. Derefter har jeg hæklet hvad der svarede til en nøgle garn på det ene ærme og dernæst en nøgle garn på det andet ærme. Til sidst har jeg afsluttet begge ærmer.

Hele trøjen (undtagen delene i rib) er hæklet i vævehækling i spiral. Vævehækling er skiftevis en fastmaske og en luftmaske, og du kan se instruktioner til det ved Drops her.

MoensterbrydersTrøje20

Når man hækler trøjer ud fra den metode, er man samtidig mindre afhængig af hæklefasthed og løbelængde, for man kan selv vurdere størrelsen undervejs. I tilfælde af, at jeg skulle kaste mig ud i endnu en trøje i samme garn, har jeg dog alligevel noteret antallet af runder og rækker på min trøje her:

MoensterbrydersTrøje13

Det eneste man skal huske, når man hækler en trøje i frihånd på den her måde, er – surprise, surprise – at de to ærmer skal være ens.

Rib i halsåbningen

MoensterbrydersTrøje4Ribben i halsen er lavet af reliefstangmasker hæklet skiftevis forfra og bagfra. Jeg har tidligere lavet en lille guide til reliefstangmasker her, men Drops har lavet en rigtig god video om reliefstangmasker her.

Jeg har slået 104 luftmasker op. De udgør 30 masker hhv. foran og bagpå, 20 masker hhv. i venstre og højre side, og én luftmaske i hvert af de fire hjørner.

Alt efter tykkelsen på garnet kan det være, at du skal bruge færre (eller flere) luftmasker, men du kan følge forholdet på min trøje. F.eks. kan du slå 54 luftmasker op og dermed have 15 masker hhv. foran og bagpå, 10 masker hhv. i venstre og højre side, og én luftmaske i hvert af de fire hjørner. Træk luftmaskekæden over hovedet, og forestil dig, om den passer til størrelsen på en halsåbning.

Herefter hækles tre luftmasker, som udgør første stangmaske midt på ryggen, og derfra følger mønsteret det her diagram:

MoensterbrydersTrøje10

Indtagning i ærmerne

Jeg har valgt at lave ærmerne på min trøje meget brede i skulderåbningen. Hvis man gerne vil have dem smallere kan man let lave indtagningerne tidligere.

Jeg har valgt at tage ind i to runder, hhv. i runde 44 og runde 61.

I begge runder har jeg startet med at tage ind under armen efter følgende mønster:

MoensterbrydersTrøje14

Ribkanter ved håndled og hofter

MoensterbrydersTrøje7

Da jeg havde hæklet størstedelen af trøjen fortrød jeg, at jeg ikke havde været mere modig. Hvorfor havde jeg ikke givet den en sjov stribe, lidt farve eller en snoning ned af ryggen? Jeg vil nok ikke kalde min løsning særlig modig, men trøjen fik alligevel en smule mere kant og personlighed, da jeg tilføjede en række “falske snoninger” inden ribkanterne ved hofterne og håndleddene.

For at gør ribben strammere skiftede jeg inden de falske snoninger til nål 3 og fortsatte med den.

De falske snoninger er lavet med tre stangmasker, og en stangmaske på tværs, som jeg har tegnet det i diagrammet herunder.

Ribkanterne er ligesom i halsåbningen lavet med reliefstangmasker. Ved ærmerne valgte jeg at lave 18 rækker reliefstangmasker, og ved hofterne 12 rækker reliefstangmasker.

Derudover har jeg taget ind ved at samle reliefstangmaskerne i anden række efter følgende mønster:

MoensterbrydersTrøje12MoensterbrydersTrøje5

MoensterbrydersTrøje6

At lægge en sidste hånd på værket

Da jeg begyndte at hækle tog jeg straks mine færdige værker i brug, og jeg havde ingen ide om, hvilken forskel det ville gøre at vaske dem. Det ved jeg nu, men jeg bliver alligevel forbløffet over miraklet hver eneste gang.

Inden jeg tog min grå trøje i brug vred jeg den op i lunkent vand under en løbende hane, hvorefter jeg havde den liggende til tørre på et håndklæde på min yogamåtte i to nætter. Den gik fra at være “puffet” og lidt ujævn, til at have et lækkert professionelt finish. Vand kan gøre underværker.

Skulle du få lyst til at bruge min metode, så giv gerne lyd. Og hvis du deler din trøje med andre, så henvis gerne til min blog.

Rigtig god hæklelyst.

MoensterbrydersTrøje15


Epilog

Jeg blev forelsket en dag jeg scrollede ned over newsfeedet på Facebook. Jeg blev dybt forelsket i farveskiftet på Anne Mette Bach Hansens børnetrøje. Og jeg kunne selvfølgelig ikke få armene ned, da jeg fandt ud af, at hun havde brugt min opskrift til at kreere vidunderet.

Trøjen passer en 1-årig, hun har startet med 54 luftmasker, og Anne Mette har brugt 150 gram garn a My First Love fra ilovegarn. Wow. Jeg er nødt til at kaste mig ud i et projekt med farveskiftende garn.

Troeje_af Anne Mette Bach Hansen_Moensterbryder

Reklamer

9 thoughts on “En grå trøje

 1. Hej Maria!

  Jeg har kigget dine diagrammer grundigt igennem men kan dog stadig ikke helt lure, hvordan du fortsætter udtagningerne i bærestykket, så det passer ind i mønsteret… Håber du vil give en kort uddybning 🙂
  God søndag!

  Hilsen Amalie

  Like

  1. Hej Amalie.
   Det er ribkanten jeg har i diagrammet, så jeg går ud fra, at du mener udtagningerne, når bærestykket skifter til vævehækling – og det kan jeg godt forstå du undrer dig over! 🙂

   Vævehækling er skiftevis en fastmaske og en luftmaske, men i hjørnerne skal der være *1 fm, 1 lm, 1 fm* i samme maske.

   Giver det mening? 🙂
   Jeg tror, at jeg får tegnet et diagram for det også, for jeg kan godt se det mangler..
   God weekend til dig også! 🙂
   Dbh Maria

   Like

   1. Præcis – det er udtagningerne i vævehækling jeg mener 😉 Men tak for svar. Det gør du så på hver runde, i den midterste luftmaske i hjørnet?

    Like

   2. Ja, lige præcis! 🙂
    Jeg vil rigtig gerne se, hvis du kaster dig ud i en lignende trøje – og du må endelig sige til, hvis du bliver i tvivl om mere 🙂

    Like

   3. Super! Tak for hurtig og god respons 😀 Jeg ser om ikke jeg kan få det til at passe. Har lidt tanker om en cardigan i noget lignende, men det kan være det bliver for ambitiøst. Nu må vi se 😉

    Like

 2. Hej 😁 Jeg er i gang med en trøje efter din fremgangsmåde – jeg har dog svært ved at gennemskue, hvornår firkanten har den rigtige størrelse – kan du hjælpe ?
  Mvh Maria

  Like

  1. Hej Maria. Jeg har simpelthen overset din besked – det er jeg ked af. Jeg kan godt lide at ærmegabet er lidt stort, så jeg laver firkanten cirka så stor, at de to hjørner rammer hinanden i armhulen. Du kan eventuelt sætte hjørnerne sammen med en sikkerhedsnål så du kan prøve den på.
   Jeg håber, at det er lykkedes dig at finde ud af 🙂
   Dbh Maria

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s