En hvid cardigan

Inden jeg rejste på sommerferie skrev jeg til min søster og spurgte, om hun havde et hæklet fødselsdagsønske i år. Hun svarede mig med et par billeder af en hvid løs cardigan – der godt nok ikke var hæklet, men som gav et indtryk af ønsket. Jeg gik straks i garnkufferten, hvor jeg fandt seks hvide nøgler bomuldgarn og i løbet af fire uger fik jeg tryllet dem om til det her.

MoensterbrydersHvideCardigan6

Værd at vide:

 • 6 nøgler bomuldsgarn fra Søstrene Grene med en løbelængde på 50 g. = 160 m
 • Nål str 3,5
 • Den er hæklet i tre dele, et bagstykke og to forstykker. Herefter har jeg hæklet kanter på, syet dem sammen og hæklet ærmerne i spiral direkte på.
  MoensterbrydersHvideCardigan

Mønsteret
Det stribede mønster dannes af henholdsvis stangmasker og luftmaskekæder, som du kan se på diagrammet.

Du kan selv bestemme bredden af dit arbejde ved at variere antallet af opslagne luftmasker, men det opslagne antal skal gå op i 8 masker + 5, + 1.

MoensterbrydersHvideCardiganMønster

Bagstykket
Jeg har slået 86 luftmasker ((8 x 10 = 80) + 5 + 1) op med nål str. 4. Den bredde fandt jeg ved at måle efter en cardigan jeg allerede havde. Herefter har jeg hæklet mønsteret, som ses i diagrammet, med nål 3,5.

Jeg valgte at stoppe mønsteret efter 6 luftmaskekæde-striber og lavede her 9 rækker stangmasker, for at få cardiganens skuldre tætte.

MoensterbrydersHvideCardigan16

Forstykkerne
Til forstykkerne har jeg slået 38 luftmasker ((8 x 4 = 32) +5 +1) op med nål str. 4. Herefter har jeg hæklet mønsteret, som ses i diagrammet med nål 3,5.

På forstykkerne hæklede jeg – lige som på bagsiden – 6 luftmaskekæde-striber og lavede herefter 9 rækker stangmasker. Efter 4 rækker stangmasker begyndte jeg dog at tage én stangmaske ind i hver række, i den ene side, for at lave halsudskæringen.

Kanter og udvidelser
Da jeg var færdig med bagstykket og forstykkerne satte jeg dem sammen med maskemarkører og sikkerhedsnåle, der hvor jeg senere ville sy. På den måde kunne jeg prøve den på og få en fornemmelse af størrelsen. Trøjen passede på det tidspunkt fint til mig, men da min søster er lidt større end mig, og da jeg gerne ville have, at den var lidt “oversize” valgte jeg at hækle nogle brede kanter af 4 rækker stangmasker på bagstykkets to sider, og på den side af hver af forstykkerne, som skulle syes sammen med bagstykket.

Derefter hæklede jeg rundt om alle delene og syede dem sammen.

Ærmerne
Ærmerne hæklede jeg direkte på i spiral efter jeg havde syet forstykkerne.
De er 22 runder stangmasker lange + 8 runder reliefstangmasker, der skaber fornemmelsen af rib.

Jeg har desværre ikke skrevet ned i hvilke rækker jeg tog ind, men jeg tror, at jeg tog 4 masker ind under armene i hhv. række 4 og 8.

MoensterbrydersHvideCardigan18

Jeg har altid haft en følelse af, at de oplevelser jeg har mens jeg hækler bliver hæklet med i hver eneste maske. Det er ligesom når man hækler hurtigere og strammere fordi man ser en spændende film. Og i den her cardigan ligger en bid af Italien. I den her cardigan ligger de frodige toscanske bjerge, den fantastiske rødvin og den afslappende fornemmelse af ferie. Jeg håber, at det er lige præcis det min søster kan mærke, når hun tager den på.

 

Andres cardigan:

Siden jeg lagde billederne af min hvide cardigan op, har flere henvendt sig og fortalt, at de har ladet sig inspirere, og hæklet deres egen udgave. Én af dem er Annelise Jørgensen, der har lavet et langt og stribet eksemplar:

 

Reklamer

23 thoughts on “En hvid cardigan

 1. Det er dog en skøn “lille” sommerjakke, man kan næsten se de gode tanker, du har haft imens.
  Og en dejlig levende beskrivelse der fulgte med.

  Like

 2. Super fin cardigan!
  Min kusine har bestilt mig til at hækle den her cardigan, men har lige nogen spørgsmål. Hvor stort “hul” har du efterladt imellem bagstykkets kant og forstykkets til ærmerne?
  Og har du syet den sammen i hånden?

  Like

  1. Hej Lærke.
   Dejligt, at du har lyst til at kaste dig ud i cardiganen.. 🙂

   Jeg havde oprindeligt ikke intentioner om at beskrive fremgangsmåden for den, men gjorde det alligevel, da den blev ret populær på Facebook. Derfor har jeg desværre, desværre, desværre heller ikke skrevet alle oplysninger om den ned inden jeg gav den væk.

   Det gælder for eksempel for omkredsen af ærmerne, men jeg lover at tælle næste gang jeg ser den. Mit forslag er, at du syer den sammen på skuldrene, hvorefter du begynder at sy den sammen nedefra i siderne. Herfra kan du prøve den på, og vurdere, hvornår du synes at ærmegabene har den rette størrelse.
   Det vigtigste er, at du gør det samme i begge sider. Du kan desuden begynde at hækle begge ærmer på en gang, så du er sikker på, at de er ens.
   Men når jeg får mulighed for at tælle hvordan jeg har gjort, så råber jeg op. 🙂

   Jeg kan til gengæld let svare på, at jeg har syet den sammen i hånden med det samme hvide bomuldsgarn. 🙂

   Jeg håber, at det giver mening.
   Bedste hilsner fra Maria

   Like

   1. Tusind tak for hurtig respons! 🙂
    Jeg er kun færdig med bagstykket og det ene forstykke, så det er ikke helt tid endnu til at sætte den sammen. Men fin ide med at sætte den sammen på skulderen og så sy nedefra! 🙂
    Nu et nyt spørgsmål… “Bølgede” dine stykker også? Hos mig bølger det i standmaske-stykket. Håber det går væk ved første vask, men har ikke hæklet tøj før så jeg aner ikke om det er normalt 🙂

    Like

 3. Hej Lærke. Hold da op, du er nået langt – sejt! 🙂
  Bruger du også bomuldsgarn fra Søstrene Grene og nål str 3,5?
  Mit bølgede ikke ret meget, men jeg vil sige, at det meste “bølgeri” forsvinder når man vrider det op i vand og lader det tørre fladt, så jeg tror ikke du har grund til bekymring.
  Jeg håber, at jeg må se dit resultat på et tidspunkt 🙂
  Bedste hilsner Maria

  Like

  1. Super!
   Nej jeg hækler i uld med den anbefalede nål 3,5 🙂
   Jeg håber ikke det er noget der bliver ved at være der, men jeg venter og ser til jeg har haft det i vand 🙂
   Tusind tak for dit svar!

   Like

   1. Det er min erfaring, at man kan gøre nærmest hvad som helt med uld, når man først har vredet det op i vand. Jeg har både hæklet tæpper og halstørklæder, der bølgede og drejede sig, men som fik et superfint finish efter vand. 🙂 Jeg håber, at det samme kommer til at ske for dig.

    Like

 4. Hej.

  Jeg er helt forelsket i denne sag og har kastet mig ud i den. MEN jeg kan simpelthen ikke komme ordentlig igang ned den. Når jeg skal hækle den første stangmaske række får jeg meget flere masker end jeg slog op. Kan det passe? Jeg har sat flere på opgaven og de får også flere masker?
  Håber du kan hjælp for jeg VIL lave den 😊

  Venlig hilsen Annika

  Like

  1. Hej Annika.
   Jeg får også flere masker end start rækken 🙂 tror det er meningen men er ikke sikker. På min kan det ikke ses at der er flere masker 🙂

   Like

  2. Hej Annika. Først – jeg er glad for, at du kan lide den, og jeg håber virkelig, at det lykkes! 🙂
   Jeg har jo desværre givet cardiganen væk, så jeg har ikke mulighed for at tælle på den, og jeg har ikke haft tid til selv at hækle efter i dag. Til gengæld er jeg faldet over dit opslag på Facebook, og jeg tror, at Jane har helt ret i, at antallet udlignes i række 9, som du også kan se på de billeder hun har lagt op. Der er dog også andre muligheder, og jeg tror det ville være lettere at hjælpe, hvis du skriver, hvor mange masker du har slået op i første omgang, og hvor mange stangmasker du får.
   Bedste hilsner fra Maria

   Like

   1. Hej igen.

    Nu er jeg ved det sidste forstykke og skal derefter til ærmerne, kan du huske hvor mange masker du tog op på første runde stangmasker ved ærmerne?

    Like

   2. Hej Annika. Nej, jeg er virkelig ked af det, men jeg har desværre ikke fået skrevet størrelsen på ærmerne ned. Jeg lover dog at tælle, så snart jeg ser cardiganen igen. Ind til da håber jeg, at du har mod på at prøve dig frem med ærmestørrelsen. Det vigtigste er jo bare, at begge ærmer er ens 🙂
    Bedste hilsner Maria

    Like

 5. Den kan godt inspirerer mig til en sommer trøje til mig selv.
  Det er så smukke ting du fremstiller, tak for at du deler dine evner ♡♡♡

  Like

 6. Jeg er vild med din trøje. Jeg vil gerne igang med en, men jeg har aldrig prøvet at hækle efter diagram. Hvad betyder det lille × ?

  Like

  1. Hej Helle.
   Vi skrev lige sammen på Facebook tidligere, men du får også et svar her, hvis nu andre skulle have samme tvivl.
   +’et på diagrammet er en fastmaske 🙂
   Rigtig god hæklelyst.
   -Maria

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s