En sommerkjole

MoensterbrydersGuleKjole7Lige siden jeg lærte at hækle i foråret ’14, har jeg drømt om at hækle en kjole til mig selv. Jeg har brugt timevis på at søge efter hæklede kjoler på Pinterest, og jeg har købt utallige garnnøgler til projektet – for hver eneste gang at se garnet blive til puder, en bluse eller en dukke. Aldrig en kjole. Før nu.

Jeg havde tidligere forelsket mig i Søstrene Grenes karrygule bomuldsgarn og havde købt et stort lager af nøgler. Derfor var det oplagt, at de skulle trylles om til en kjole, da jeg i april tog afsted på en uges charterrejse til Tyrkiet med en veninde. Det var ikke meget jeg fik hæklet på den rejse, men Projekt Kjole var endelig skudt i gang.

Værd at vide:

 • Kjolen hækles i spiral oppefra og ned
 • Jeg har brugt:
  • Nåle str. 2,0, 2,5, 3,0 og 3,5 – se hvordan jeg brugte nålene på tegningen længere nede.
  • 375 gram garn i 100% bomuld fra Søstrene Grene med en løbelængde på 160 m. pr. 50 g. – altså 8 nøgler

MoensterbrydersGuleKjole5

KravenMoensterbryders Kjole - Kraven

Først har jeg slået 140 luftmasker op, og samlet dem til en ring med en kædemaske. Samlingen vil blive midten af kjolens ryg.

Derefter har jeg dannet den firkantede form ved at lave fire hjørner der hver består af [2 stm, 1 lm, 2 stm].

Første runde lyder altså:

2 lm, 19 stm (2 stm, 1 lm, 2 stm), 29 stm, (2 stm, 1 lm, 2 stm), 39 stm, (2 stm, 1 lm, 2 stm), 29 stm, (2 stm, 1 lm, 2 stm), 19 stm.

Det betyder, at de 140 luftmasker er fordelt ved 39 masker i fronten og i ryggen, 29 masker i hver af siderne og 4 hjørner.

 

MoensterbrydersGuleKjole3

Overgang fra krave til mønster

Kjolens mønster udgøres af V’er der består af (2 stm, 1 lm, 2 stm) i samme maske, og ved overgangen fra kraven til mønsteret laves V’erne i hver fjerde stangmaske. Jeg har her tegnet et diagram, der illustrerer et hjørne:

Moensterbryders Kjole - Mønsteret

MoensterbrydersGuleKjole

Ærmerne

Det var vigtigt for mig, at kjolen dækkede mine skuldre, for de får ofte rigtig meget sol om sommeren, og derfor var det rart med kjole, der kunne dække dem til. Jeg valgte at lave ærmegabene efter 14 rækker af V-mønsteret.

Stop ved den række V’er, der har udgjort kjolens hjørne siden kraven. Lav kun to stangmasker i hjørnets V, og lav så 29 luftmasker. Fastgør luftmaskekæden til det tilstødende hjørne ved at lave to stangmasker i hjørnerækken.

Jeg har forsøgt at illustrere det her, hvor billede 1 viser den side, hvorpå ærmegabet starter og billede 2 viser den side, hvor man fæstner ærmegabet.

Det samme gøres for begge ærmer og mønsteret forsættes rundt i spiral. Ved ærmegabets luftmaskekæde laves første V i første luftmaske, og derefter laves V’erne i hvert fjerede luftmaske – ligesom da man gik fra kraven til mønsteret.

Moensterbryders Kjole - Ærmerne

MoensterbrydersGuleKjole6

Nålstørrelser undervejsMoensterbryders Kjole - Nålstørrelser

Jeg ville gerne undgå at lave synlige indtagninger og udtagninger undervejs i mønsteret, men samtidig ville jeg gerne have, at kjolen formede sig efter min krop. Derfor valgte jeg i stedet at skifte nål-størrelse undervejs, så mønsteret blev tættere i taljen og løsere over hofterne.

Som man kan se på tegningen startede jeg altså med at slå luftmasker op med nål 3,5. Under armene skiftede jeg så til nål 2,0 og ved hofterne gik jeg over til 3,0 og sluttede af med 3,5.

Det smarte ved at hækle kjolen i et stykke og oppefra er, at man hele tiden kan prøve den på undervejs og skifte nål, som man synes det passer ens krop.

 

Afslutningen

Det var mængden af den garn jeg havde liggende, som fik lov til at afgøre længden af min kjole, men det endte heldigvis helt perfekt med, at kjolen sluttede lige over knæet. Jeg havde omkring 20 centimeter garn til overs!

Som afslutning lavede jeg en runde stangmasker og en runde fastmasker med nål 2,5.

Derefter hæklede jeg en runde stangmasker i begge ærmegab – også med nål 2,5.

…og så var der bare tilbage at hæfte ender. 🙂

MoensterbrydersGuleKjole8

Jeg har siden ventet forgæves på, at solen skulle vise sig mellem skyerne, så jeg kunne få den fotograferet, men da det bare ikke så ud til at ske, besluttede jeg mig for, at billederne godt måtte give et mere reelt og ærligt indtryk af det danske sommervejr. I’m singing in the rain …

MoensterbrydersGuleKjole1MoensterbrydersGuleKjole2

Reklamer

29 thoughts on “En sommerkjole

  1. Hvor er jeg glad for, at du kan lide den! 🙂 Kjolen jeg har hæklet er en medium, den giver sig en del og er ret elastisk, men det er nemt at lave den større eller mindre ved at tilføje flere eller færre luftmasker i starten.

   Like

 1. Hvor er den smuk.
  Kan du oplyse beystmålet på din model og hæklefastheden hvor du har hæklet med p 3,5.
  😊

  Like

  1. Hej Jeanette. Tak for din søde kommentar.
   Kjolen er cirka 43 cm over brystet, når den ligger fladt – altså 86 cm rundt. Den giver sig dog en del, og er ret elastisk. Du kan se, hvor jeg har målt her:

   I starten, hvor jeg har hæklet med nål 3,5 gentager mønsteret (med vifterne) sig 5 gange på 10 cm og der er 9 rækker på 10 cm.
   Jeg har ikke rigtig arbejdet med hæklefasthed før, så du må endelig sige til, hvis der er andet du har brug for, og ellers kan du se opmålingen her:

   Bedste hilsner Maria

   Like

  1. Hej Jensiac. Undskyld det sene svar! Jeg ved simpelthen ikke hvorfor jeg ikke har fået notifikationer om kommentarer fra d. 1. august.
   Hvis du vil gør den større skal du øge med 4. Du kan for eksempel udvide med 4 masker foran og bag på. Derved slår du 148 masker op og har 43 luftmasker foran og bag på (i stedet for de 39). Jeg håber, at det giver mening. 🙂

   Liked by 1 person

   1. Tusind tak 😊 Det vil jeg kaste mig ud i at prøve – på et eller andet tidspunkt 😉 Og pyt med det sene svar. Det er faktisk også først nu, jeg ser din besked 😁 Har ikke fået nogen notifikationer fra dit svar 😊

    Like

   2. Jeg er gået i gang med kjolen. Men kæmper lidt med at få det til at se pænt ud midt bagpå kjolen, hvor jeg starter/slutter en række. Hvordan har du gjort det, for at få det pænt?

    Like

 2. Meget smukke ting du der har kreeret. Jeg er en garvet strikker, men kan da også hækle og har forgæves ledt efter spændene og søde hækleopskrifter til pigekjoler etc str. ca 4 år.(ønske fra min svigerdatter )

  Liked by 1 person

  1. Tusind tak for de søde ord. 🙂 Du kan jo prøve at hækle mindre pigekjoler ud fra samme princip som jeg har brugt ved min sommerkjole – at starte med bærestykket, og så hækle forskellige mønstre i selve skørtet.

   Like

 3. Hej Maria.
  Nu har jeg langt om længe taget mig sammen til at gå i gang med din smukke kjole 😍
  Er stadig ny i faget og er ikke så god til at hækle efter mønster, så håber du kan hjælpe 😄
  Når jeg har hæklet første runde med 19 stm, hjørne, 29 Stm, osv. Bliver næste runde så ikke forøget til 21 stm, hjørne, 31 stm. Osv ?
  Mange hilsner fra Laila

  Like

  1. Hej Laila. Dejligt at du vil i gang med kjolen. 🙂
   Hver side i kraven forøges med 4 stangmasker i hver runde, som du kan se på det her billede:

   Jeg håber, at det giver mening 🙂
   Bedste hilsner Maria

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s